Fluitlessen

In september 2007 is Lydia begonnen met het geven van blok – en dwarsfluitlessen en al snel is haar lespraktijk uitgegroeid tot zo’n 35 leerlingen.

In 2010 heeft Lydia haar onderwijsbevoegdheid gehaald aan het Rotterdam’s conservatorium.

De lessen worden gegeven op een aantal vaste dagen in de week. De leslocaties zijn onder andere een ruimte boven de muziekwinkel van Van der Graaf in Capelle a/d IJssel en MOC Dubbelsteyn in Dordrecht.

Lydia geeft les aan beginners en gevorderden, jong en oud. Er is veel aandacht voor de klankvorming, de techniek, de ademhaling en de houding. Ook de theorie en informatie over de muziekgeschiedenis zullen in de lessen verweven worden.

Lydia is tijdens haar lessen voornamelijk gericht op het ontwikkelen van de muzikaliteit/muzikale ideeën vanuit de leerling zelf. Veel aandacht wordt dan ook besteedt aan het fluitrepertoire voor de lessen. Elke leerling leert weer op een verschillende manier en heeft op sommige vlakken soms extra oefeningen of verdieping nodig. Daarom werkt Lydia niet volgens een standaard methode maar kijkt ze wat er bij haar leerling past.

Bij gevorderde leerlingen zal er dieper op toonvorming, techniek en repertoireopbouw worden ingegaan. Etudes/duetten en voordrachtstukken vormen de basis hiervan.

In de loop van de tijd wordt er gewerkt aan kennis van verschillende stijlperioden en de daarbij komende technieken.

Sommige leerlingen willen graag deelnemen aan diverse concoursen of audities, ook daar bereid Lydia haar leerlingen op voor.

Enkele leerlingen hebben zelfs diverse eerste prijzen/of finaleplaatsen weten te behalen.

Twee keer in het jaar geeft Lydia een informatiebrief uit met een leuk artikel,  een interview en leuke fluitweetjes. Daarnaast maakt ze twee keer in het jaar voor kinderen t/m 18 jaar een voortgangsrapport.

Ten slotte organiseert Lydia aan het einde van het fluitseizoen een fluit-voorspeelavond. Dit is een jaarlijkse happening waar alle familieleden, vrienden en bekenden van de leerlingen worden uitgenodigd om te komen luisteren naar wat er geleerd is in het afgelopen jaar.

Om les te kunnen nemen heeft de leerling een eigen dwarsfluit nodig. Heeft u of uw kind nog geen eigen instrument dan adviseer ik u graag bij de aanschaf van een fluit.

Een goede nieuwe fluit voor beginners kost zo rond de € 600,=. Verder is het van belang dat er een muziekstandaard wordt aangeschaft. Bladmuziek en overige lesmaterialen kunnen via mij of bij de muziekhandel worden aangeschaft. De kosten hiervoor bedragen per jaar ongeveer € 50,=.

Voor beginners is het aan te raden wekelijkse lessen te volgen, zodat de basis op een goede manier ontwikkeld wordt. Jonge leerlingen starten in principe met lessen van 30 minuten. Gevorderde leerlingen kunnen ook lessen krijgen van een uur. Het is mogelijk om een duo-les van een uur te krijgen. Dit betekent 20 minuten privé-les voor de ene leerling, twintig minuten samenspel en twintig minuten voor de andere leerling. Dit om aandacht te houden voor eigen ontwikkeling maar ook om het samenspel en plezier tijdens de les te vergroten!

Bent u/ben jij al enthousiast geworden?

Heeft u vragen of wilt u de informatiefolder ontvangen?  Vul dan het contactfomulier in en er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

 

Geef een reactie